Sähköskootterit ja tieliikennelaki
Sähköskootteri tieliikenteessä

Sähköskootteri, jonka moottorin teho on max 1000 W eikä laitteen huippunopeus ylitä 25km/h saa käyttää Suomessa tieliikenteessä polkupyöräilijän liikennesäännöillä. Sähköskootterin ajamiseen ei tarvita ajokorttia tai liikennevakuutusta eikä sähköskootteria tarvitse rekisteröidä tieliikennekäyttöön.
E-GO Skootterit myydään päällystämättömille teille ja maastokäyttöön ensisijaisesti tarkoitettuna kevyenä sähköajoneuvona. Laite soveltuu hyvin läskirenkaineen vaihteleville tienpinnoille.

HOX! Kuljettajan vastuulla on aina varmistaa, että sähkökulkuneuvo täyttää Suomen tieliikennelain edellyttämät vaatimukset, ennen sen käyttöönottoa ja käyttämistä tieliikenteessä.

Youtube Sähköskootteri

Sähköskootterit ajossa Lahden hyppyrimäillä, katso video täältä.
EGO Sähköskootterit ja Lahti, katso video täältä.

Sähköskootterin tekniset vaatimukset tieliikenteessä

Huippukoneen E-GO sähköskoottereissa on kaikki tieliikenteeseen vaaditut varusteet.  Mikäli ajoneuvolain vaatima varuste puuttuu, on se useimmiten helppo itse jälkiasentaa. Äänimerkkiantolaite voi olla esimerkiksi polkupyörän soittokello tai sähköinen äänimerkkilaite ja takaheijastimen/ valon lisääminen skootteriin on helppo ja nopea toimenpide. Huomioi, että ajoneuvolaki hyväksyy myös suoraan ajajaan kiinnitettävät valaisimet ja esimerkiksi otsalamppua tai taskulamppua voidaan käyttää ajovalona.

Linkki Trafin sivuille-sähköiset liikkumisvälineet

Lue lisää sähköskoottereiden vakuuttamisesta 

Sähköskootterin vakuuttaminen ja rekisteröinti

Mikäli haluat ajaa tieliikenteessä sähköskootterilla jonka moottorin teho ylittää 1000 W tai sen huippunopeus on suurempi kuin 25 km/h, on se mahdollista rekisteröimällä ja liikennevakuuttamalla sähköskootteri. Varmista ennen hankintaa, että kyseisellä sähköskootterilla on EU-tieliikenne COC-sertifikaatti, joka sallii sen käytön yleisillä teillä koko EU:n alueella. EEC sertifioidun sähköskootterin mukana, toimitetaan EU:n tieliikennehyväksyntä COC- sertifikaatti, joka mahdollistaa skootterin rekisteröinnin ja vakuuttamisen. 

Kolarointitilanteet sähköpotkulaudalla tai sähköskootterilla

Mikäli kolaroit toista tiellä liikkujaa päin olet korvausvelvollinen. Nämä tilanteet korvataan yleensä kotivakuuksen vastuuvakuutuksesta. Jos syyllinen on esimerkiksi autoilija. Korvataan kaikki kolaroinnista aiheutuneet kulut autoilijan liikennevakuutuksesta. 

Miten vesi vaikuttaa sähköajoneuvoon ja voiko sitä pestä?

Joillakin sähköpotkulaudoilla on IP54 pöly- ja vedenkestävyys luokitus. Painepesu vaatii IP56-luokituksen eikä sitä aina suositella edes polkupyöriin, sillä se voi pilata laakerit. Sähköpotkulaudoilla on moottori, akku, näyttö joten vettä kannattaa välttää.  Vesivahinko jättää jäljen laitteeseen ja jos tämä huomataan korjauksessa, takuu ei kata sitä enää.  Emme suosittele ajamaan sateessa tai vesilammikoiden läpi – vesi ja sähkölaitteet eivät sovi yhteen.

Sähköpotkulaudan lukitseminen 

Sähköpotkulauta kannattaa lukita mahdollisimman hyvin jos sen jättää yksin johonkin. Normaali polkupyörän lukko riittää yleensä jos lauta jätetään vaikka kaupan pihalle. Tietenkin johonkin kiinteään kiinnitettynä.

Vaijerilukon saa yleensä ujutettu etuvanteen tai etuhaarukan ja renkaan välistä. On myös olemassa polkupyöriin ja moottoripyöriin tarkoitettuja levyjarrulukkoja, ääntä tuottavia ja ilman.

Polkupyörään sopivat levyjarrulukot saattavat sopia suoraan sähköpotkulautaan tai sähköskootteriin, mutta reikien koot kannattaa mitata.
Meiltä Huippukoneelta löydät nopean ja näppärän levyjarrulukon täältä.

Sekä monia muita lisäosia sähköskoottereihin löydät täältä.

Sähköskootterin pysäköinti rivi tai kerrostaloasunnossa?

Kun olet ostopäätöksen tehnyt sähköskootterin suhteen alkaa kaikilla pieni pohdinta missä ja miten? Jokaisessa taloyhtiössä ei saa ladata sähköisiä kulkuajoneuvoja, tämä kannattaa varmistaa suoraan isännöitsijältä tai hallituksen puheenjohtajalta. Rivitalo ja kerrostaloasunnoissa kannattaa suosia sellaisia sähköskootteri malleja josta saa akun näppärästi irti. Sellaisia malleja on mm. Evolution ja Rider
Hyvä lukko joka kiinnitetään joko rungosta tai suoraan levyjarruun on aina tehokas estämään varkaudet. Edellä mainittuihin malleihin soveltuu hyvin hälyttävä levyjarrulukko 110Db, sen voit tilata täältä. 
Rivitaloasunnossa asuvilla oiva paikka säilyttää on ulkovarasto tai takapihalla. Kerrostaloasunnossa asuvat usein hyödyntävät kellarivarastoa / pyörävarastoa. Muistathan myös varmistaa vakuutusyhtiöstäsi, että sähköskootteri lukeutuu kotivakuutuksesi piiriin. Mikäli ei, on suotavaa tälle ottaa oma vakuuutus.

Turvallisuus 

Opettele polkupyöräilijän liikennesäännöt. Käytä kypärää, valoja ja heijastimia.

Tutustu uuteen sähköajoneuvoosi ennen ajoon lähtöä. Kokeile jarruja ja jarrutusmatkoja. Tee kääntyvyys testejä ja opettele huomioimaan ympäristö myös. Kun olet tutustunut sähköskootteriisi huolellisesti voit tämän jälkeen lähteä liikkumaan liikenteeseen. 

Yleiset vinkit huoltoon!

Kiristä kaikki mutterit ja pultit säännöllisin väliajoin. Tarkista rengaspaineet. Sähköskoottereissa suositeltu rengaspaine on 1,5bar-2bar. 

Tarkkaile että jarrunestesäilössä on aina jarrunestettä. Pidä cruiserisi puhtaana, pesemällä se kostealla rätillä. Varo vettä joutumasta elektroniikan kanssa kosketuksiin.

Mikäli olet ajanut vesisateessa, vie laite lämpimään ja hyvin ilmastoituun tilaan kuivumaan ainakin yhdeksi päiväksi. Sähkölaitteita ei ole suunniteltu rankassa vesisateessa ajamiseen. 

Tutustu laajaan valikoimaamme E-GO sähköskootterit ja löydä oma itsellesi jo tänään! 

EGO Sähköskootterit löydät myös jälleenmyyjiltämme.  Tutustu täältä.