fbpx

Sähköiset ajoneuvot ja tieliikennelaki

Sähköskootteri on suhteellisen uusi kulkuväline, joka on saanut suosiota erityisesti kaupungeissa. Sähköskootterit luokitellaan kevyiksi sähköajoneuvoiksi, joten niiden käyttöön pätevät tieliikennelain säännöt.

Tieliikennelain mukaan sähköpotkulauta tai sähköskootteri, jonka huippunopeus on max. 25km/h eikä moottorin teho ylitä 1000W nimellistehoa saa käyttää tieliikenteessä  polkupyöräilijän liikennesäännöillä.

Sähköskootterin kuljettajan on noudatettava samoja sääntöjä kuin pyöräilijänkin. Sähköskootterilla saa ajaa pyöräteillä, kevyen liikenteen väylillä ja ajoradalla oikeanpuoleisella reunalla, jos pyöräteitä tai kevyen liikenteen väyliä ei ole käytettävissä. Sähköskootterin kuljettajan on käytettävä asianmukaista suojakypärää ja ajon aikana on kiellettyä käyttää matkapuhelinta tai muita vastaavia laitteita, joilla ajoneuvon hallinta häiriintyy.

Sähköskootterin enimmäisnopeus on 25 km/h ja sen kuljettajan on huolehdittava siitä, että hän ajaa turvallisesti ja huomioi muut tiellä liikkujat.

On myös tärkeää muistaa, että kaupungeissa voi olla paikallisia sääntöjä, jotka rajoittavat sähköskootterien käyttöä tietyillä alueilla tai asettavat muita rajoituksia. Siksi on tärkeää tutustua paikallisiin sääntöihin ja määräyksiin ennen sähköskootterin käyttöä kaupungeissa.

Löydä oma E-GO:si jo tänään ja aja ilman ajokorttia, vakuutusta, rekisteröintiä tai ikärajaa!
Tarkoitettu ensisijaisesti maastokäyttöön ja päällystämättömille pinnoille.

HUOM! Ennen ajoneuvon käyttöönottoa ja käyttämistä tieliikenteessä on kuljettajan vastuulla on aina varmistaa, että sähkökulkuneuvo täyttää Suomen tieliikennelain edellyttämät vaatimukset. 

Youtube Sähköskootteri

Sähköskootterin tekniset vaatimukset tieliikenteessä

Huippukoneen E-GO sähköskoottereissa on kaikki tieliikenteeseen vaaditut varusteet.  Mikäli ajoneuvolain vaatima varuste puuttuu, on se useimmiten helppo itse jälkiasentaa. Äänimerkkiantolaite voi olla esimerkiksi polkupyörän soittokello tai sähköinen äänimerkkilaite ja takaheijastimen/ valon lisääminen skootteriin on helppo ja nopea toimenpide. Huomioi, että ajoneuvolaki hyväksyy myös suoraan ajajaan kiinnitettävät valaisimet ja esimerkiksi otsalamppua tai taskulamppua voidaan käyttää ajovalona.

Linkki Trafin sivuille-sähköiset liikkumisvälineet

Lue lisää sähköskoottereiden vakuuttamisesta

Sähköskootterin vakuuttaminen ja rekisteröinti

Mikäli haluat ajaa tieliikenteessä sähköskootterilla jonka moottorin teho ylittää 1000 W tai sen huippunopeus on suurempi kuin 25 km/h, on se mahdollista rekisteröimällä ja liikennevakuuttamalla sähköskootteri. Varmista ennen hankintaa, että kyseisellä sähköskootterilla on EU-tieliikenne COC-sertifikaatti, joka sallii sen käytön yleisillä teillä koko EU:n alueella. EEC sertifioidun sähköskootterin mukana, toimitetaan EU:n tieliikennehyväksyntä COC- sertifikaatti, joka mahdollistaa skootterin rekisteröinnin ja vakuuttamisen.

Kolarointitilanteet sähköpotkulaudalla tai sähköskootterilla

Mikäli kolaroit toista tiellä liikkujaa päin olet korvausvelvollinen. Nämä tilanteet korvataan yleensä kotivakuuksen vastuuvakuutuksesta. Jos syyllinen on esimerkiksi autoilija, korvataan kaikki kolaroinnista aiheutuneet kulut vastapuolen liikennevakuutuksesta.

Miten vesi vaikuttaa sähköajoneuvoon ja voiko sitä pestä?

Joillakin sähköpotkulaudoilla on IP54 pöly- ja vedenkestävyys luokitus. Painepesu vaatii IP56-luokituksen eikä sitä aina suositella edes polkupyöriin, sillä se voi pilata laakerit. Sähköpotkulaudoilla on moottori, akku, näyttö joten vettä kannattaa välttää.  Vesivahinko jättää jäljen laitteeseen ja jos tämä huomataan korjauksessa, takuu ei kata sitä enää.  Emme suosittele ajamaan sateessa tai vesilammikoiden läpi – vesi ja sähkölaitteet eivät sovi yhteen.

Sähköpotkulaudan lukitseminen

Sähköpotkulauta kannattaa lukita mahdollisimman hyvin jos sen jättää yksin johonkin. Normaali polkupyörän lukko riittää yleensä jos lauta jätetään vaikka kaupan pihalle. Tietenkin johonkin kiinteään kiinnitettynä.

Vaijerilukon saa yleensä ujutettu etuvanteen tai etuhaarukan ja renkaan välistä. On myös olemassa polkupyöriin ja moottoripyöriin tarkoitettuja levyjarrulukkoja, ääntä tuottavia ja ilman.

Polkupyörään sopivat levyjarrulukot saattavat sopia suoraan sähköpotkulautaan tai skootteriin, mutta reikien koot kannattaa mitata.
Meiltä Huippukoneelta löydät nopean ja näppärän levyjarrulukon täältä.

Sekä monia muita lisäosia sähköskoottereihin löydät täältä.

Sähköskootterin pysäköinti rivi tai kerrostaloasunnossa?

Kun olet ostopäätöksen tehnyt sähköskootterin suhteen alkaa kaikilla pieni pohdinta missä ja miten? Jokaisessa taloyhtiössä ei saa ladata sähköisiä kulkuajoneuvoja, tämä kannattaa varmistaa suoraan isännöitsijältä tai hallituksen puheenjohtajalta. Rivitalo ja kerrostaloasunnoissa kannattaa suosia sellaisia sähköskootteri malleja josta saa akun näppärästi irti. Sellaisia malleja on mm. Evolution ja Rider.
Hyvä lukko joka kiinnitetään joko rungosta tai suoraan levyjarruun on aina tehokas estämään varkaudet. Edellä mainittuihin malleihin soveltuu hyvin hälyttävä levyjarrulukko 110Db, sen voit tilata täältä.
Rivitaloasunnossa asuvilla oiva paikka säilyttää on ulkovarasto tai takapihalla. Kerrostaloasunnossa asuvat usein hyödyntävät kellarivarastoa / pyörävarastoa. Muistathan myös varmistaa vakuutusyhtiöstäsi, että sähköskootteri lukeutuu kotivakuutuksesi piiriin. Mikäli ei, on suotavaa tälle ottaa oma vakuuutus.

 Tee kääntyvyys testejä ja opettele huomioimaan ympäristö myös. Kun olet tutustunut sähköskootteriisi huolellisesti voit tämän jälkeen lähteä liikkumaan liikenteeseen.

Sähköskootterin turvallinen käyttö

Sähköskoottereista ja potkulaudoista on tullut suosittu kulkuväline etenkin kaupunkialueilla. Ne voivat kuitenkin olla myös vaarallisia, jos niitä ei käytetä turvallisesti. Tässä muutamia vinkkejä sähköskootterin turvallisuuteen:

  1. Harjoittele ajamista: Tutustu uuteen sähköajoneuvoosi ja harjoittele sillä ajamista. Kokeile jarruja,  jarrutusmatkoja ja ohjaamista.
  2. Opettele liikennesäännöt: Opettele polkupyöräilijän liikennesäännöt.
  3. Käytä kypärää: Käytä aina kypärää, kun ajat sähköskootterilla. Se suojaa päävammoilta kaatumisen tai onnettomuuden sattuessa.
  4. Käytä vilkkuja tai käsimerkkejä: Käytä vilkkuja tai käsimerkkejä osoittamaan käännöksiä ja pysähdyksiä, aivan kuten pyöräillessä. Tämä auttaa muita kuljettajia ja jalankulkijoita huomioimaan aikomuksesi ja välttämään törmäyksiä.
  5. Noudata liikennesääntöjä: Sähköskootterit katsotaan ajoneuvoiksi, joten sinun tulee noudattaa liikennesääntöjä. Pysähdy stop-merkkien ja punaisten valojen kohdalle, anna tilaa jalankulkijoille ja aja turvallista nopeutta.
  6. Ole tietoinen ympäristöstäsi: Pidä silmällä esteitä, kuten kuoppia, jalankulkijoita ja autoja. Pysy aina valppaana ja ole tietoinen ympäristöstäsi.
  7. Älä aja humalassa: Älä aja sähköskootterilla huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena.
  8. Tarkista skootterisi ennen ajamista: Varmista ennen ajamista, että sähköskootterisi on toimintakunnossa. Tarkista jarrut, renkaat ja akku varmistaaksesi, että kaikki toimii oikein.
  9. Älä luovuta sähköskootteria toiselle: Älä anna skootteria henkilölle, joka on huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena tai ei osaa käyttää laitetta.

Näitä vinkkejä noudattamalla voit varmistaa oman ja muiden turvallisuuden sähköskootterilla ajaessasi.

Turvallisuus

Opettele polkupyöräilijän liikennesäännöt. Käytä EHDOTTOMASTI kypärää, valoja ja heijastimia.

Tutustu uuteen sähköajoneuvoosi ennen ajoon lähtöä. Kokeile jarruja ja jarrutusmatkoja. Tee kääntyvyys testejä ja opettele huomioimaan ympäristö myös. Kun olet tutustunut sähköskootteriisi huolellisesti voit tämän jälkeen lähteä liikkumaan liikenteeseen.

Yleiset vinkit huoltoon!

Kiristä kaikki mutterit ja pultit säännöllisin väliajoin. Tarkista rengaspaineet. Sähköskoottereissa suositeltu rengaspaine on 1,5bar-2bar.

Tarkkaile että jarrunestesäilössä on aina jarrunestettä. Pidä ajoneuvo puhtaana pesemällä tai pyyhkimällä se kostealla rätillä. Varo veden joutumasta elektroniikan kanssa kosketuksiin.

Mikäli olet ajanut vesisateessa, vie laite lämpimään ja hyvin ilmastoituun tilaan kuivumaan ainakin yhdeksi päiväksi. Sähkölaitteita ei ole suunniteltu rankassa vesisateessa ajamiseen.

Tutustu laajaan valikoimaan E-GO sähköskootterit ja löydä suosikkisi!

EGO Sähköskootterit löydät myös jälleenmyyjiltämme.  Tutustu täältä.
Ego Sport sähköskootteri